14 felkavaró metrós jelenet

Magány, misztikum, katarzis a föld alatt

A föld alatt, villogó neoncsövek közt, természetes fénytől elzárva, tömegben utazni. Kínosan ügyelni arra, hogy ne nézzünk senki szemébe, közömbösen bámuljunk át az utastársakon. Az utazás körülményeit a legérzéketlenebbül túlélni. Telefont nyomkodni, helyet kaparintani. Ilyesmi érzés metrózni. 

A metrózás reneszánsza

alexey-kondakov-1.jpg

Alexey Kondakov ukrán fotóművész újrahangolta a metrók világát, szakrális jeleneteket, reneszánsz és barokk mesterműveket illesztett az aluljárókba és metrószerelvényekre. Zavarba ejtő a koszos ülésen méltóságteljesen elhelyezkedő Szűz Mária a karon ülő Jézuskával, a hájredős puttók és a misztikus hangulatot teremtő angyalok.

classical-paintings-modern-city-2-reality-alexey-kondakov-ukraine-2.jpg

Kondakov manipulált képei bizarr hibridek, az olajfestmények, freskók és fotók egyvelegei. Az eredeti környezetükből kiemelt csoportképek, kompozíciók a nagyvárosi szennyben próbálják méltóságukat megtartani és katartikus pillanatokat nyújtani. 

alexey-kondakov2.jpg

 

alexey-kondakov-art-history-in-contemporary-life-designboom-06.jpg

alexey_kondakov_metro1.jpg

alexey_kondakov1-810x598.jpg

Shusaku Takaoka japán grafikus Leonardo, Michelangelo és Botticelli ikonikussá vált alakjait öltözteti fel vagy éppen át. Szegény Vénuszt a habokból és a kagylójából egyenesen a metró kapaszkodója mellé illeszti, egy flitteres buliszettben. 

venusz_metron.jpg

A sejtelmességet a kihívó testtartás váltja fel Takaoka képein. Mona Lisa sem takargatja bájait. Leonardo mindent eltakart, amit Takaoka megmutat.

Olcsóbb kis nő itt, mint a Louvre-ban...

mona_lisa_csipkes_szettben.jpg

 A metrózó tömegbe a szorongó Vincent van Gogh is felszállt. Elég eltökéltnek tűnik ebben a szürke tömegben.

 van_gogh.jpg

 

Fojtogató magány

Itt már semmi szakrális vagy mitikus nincs. Csak az üresség, a fojtogató magány. Mintha a föld alatt még a problémák és a nehézségek is nagyobb súllyal nehezednének az emberre. 

Edward Hopper az amerikai nagyvárosok társas magányát örökítette meg hiperrealista képein. 

edward_hopper_1.jpg

edward-hopper.jpg

A lengyel festőművész, Marta Zamarska a melankólia, a bánat festője. Elmosódó képein a szomorúság nyomot hagyott.

marta_zamarska.jpg

 marta_zamarska_lengyel.jpg

 

marta.jpg

Susu

R.Szabó Zsuzsa