Erotika a konyhában

Extravagáns szakácskönyvek

Dögös nő sodrófával, tűzpiros ajkak közé szorított sushi, tetovált pasi nyers hússal. Újabban ilyen merész illusztrációkkal is találkozhatunk szakácskönyvekben. Az erotikus képzeteket keltő kompozíciókon gyakran meg sem jelenik maga az étel.  Formabontó szakácskönyveket lapozgattunk, megmutatjuk, mikre leltünk.

 

lotta_lundgren1.jpg

 

Szakácskönyvből soha nem elég! Gordon Ramsay és Jamie Oliver sem kopott még el. Új tálalási technikák merész ételpárosítások, különleges hozzávalók keltik fel újra és újra a főzni szeretők figyelmét. Néha csupán a képek látványa ejt rabul, az ínycsiklandó falatok gusztusos megjelenítése. Töménytelen mennyiségű kiadvány sorakozik a könyvesboltok polcain, de mi kiszúrtunk pár egyedi darabot a kínálatból. Mert ebben a műfajban is van megújulás!

lotta_lundgren.png

Csöpög, csorog, folyik mindenféle massza, máz a zavarba ejtően cinikus és ironikus Lotta Lundgren svéd gasztroblogger Ha én főznék neked című könyvében! Már a borító is provokatív, mit keres egy nagy cubák egy elegánsan felöltözött nő kezében? A vadat elejtő és azt elkészítő démonikus nő átvette az uralmat, nemcsak a konyhában, az ágyban is. Irányít, alakít, alkot, létrehoz. Pikáns és pimasz. Szexisen csavarja a villára a spagettit, dögösen töri fel a tojást, nem beszél patetikusan a főzésről, de emberi tulajdonságokkal ruházza fel az alapanyagokat. Lotta könyve szerint a főzés kéjutazás. A Geopen Könyvkiadónál megjelent könyv szexi ajándék.

hellocreativeblog.jpg

Az Ikea pedig  olyan szakácskönyvvel rukkolt elő, melyben a sütik elkészítéséhez szükséges, kiporciózott hozzávalókat pakolták egymás mellé minimal dizájnnal. Káprázatosan barna kakaó, szinte irreálisan sárga margarin, harapnivalóan zöld marcipán kínálja kelleti magát. Lisztkupacok, mazsolaszemek, finoman szétválasztott tojássárgáják és fehérjék sorakoznak egymás mellett. Nem a kész ételek, hanem a készülődés pillanatai kerültek az Ikeától megszokott ízléses dizájn fókuszába.

ikea1.jpg

 

Dalí és Picasso is a tányérunkra kerülhet, ha az avantgárd jegyében kotyvasztunk a konyhában. A Modern art desserts és a Modern art cookbook című könyvek minimalista, konstruktivista, szürrealista festményeket és műalkotásokat idéző sütik és szendvicsek elkészítéséhez adnak ötleteket. Az avantgárd esztétikai elveit követve  nyugodtan művelhetünk vizuális botrányt.

modern-art-desert-hero-600x304.jpg

 

Edd meg a szakácskönyved! Nem, ez nem provokáció, van már megsüthető, fűszerezhető egyszer használatos szakácskönyv is. Friss tésztából készült a Korefe, német tervezőiroda ehető szakácskönyve. A lasagne tésztái a lapok, ha elolvastuk a rajtuk található instrukciókat, már mehet is a sütőbe!

lasagnecookbook.jpg

Ha már fentebb szó esett szexi csajokról, jöhetnek a pasik is, Thomas Rode Andersen kisportolt, tetovált felsőtestét mutogatja a Dán paleolit - Kőkorszaki étrend című, rendhagyó képi világú könyvében. Ki számítana egy szakácskönyvben kockahasról lepergő vízcseppekre?  

kemeny_ferfiak_a_konyhaban.JPG

R. Szabó Zsuzsa

Susu

Save

Save