3 megható gyerekkönyv

Néha egy mese is mély nyomot hagy bennünk

A lélek játszótere

merleg.jpg

Egy igaz barátra váró mackó kis füzetbe jegyzeteli a világról szerzett tapasztalatait Timo Parvela filozofikus tartalommal dúsított Mérleghinta című könyvében. A finn író meséjének hőse mérleghintázni vágyik, társra vár, egy másik lényre, akit bizalmába fogadhat. Még gyerek, de olyat keres, amire mindenki vágyik, egy életen át.

„Nem lehet hintázni, ha a mérleghinta másik végén nem ül senki.”

A mesében végig Pi lelkének játszóterén vagyunk A mackó megjárja az eget, ahol a Holdtól  megtanulja, hogy a bizalom, a kölcsönös egymásrautaltság az alapja a nappalok és éjszakák váltakozásának, hisz a Hold bízik a Napban. Az égitestek világát elhagyva újra az emberek és állatok világába kerül, ahol további felfedezéseket tesz. 

„A hintázásból nem lesz semmi, ha nem figyelsz a másikra.”merleg2.jpg

A  mérleghinta a szeretetéhség, az egymásrautaltság szimbóluma, mindezek mellett a világ egyensúlyát jelképezi. Pi jegyzetfüzetében, olyanokat, melyek a kicsik „tarisznyájába” kerülhetnek, afféle gyermek füves könyvként. Pi mindent a mérleghinta felől közelít meg, mindent a mérleghinta kapcsán fogalmaz meg. A Finlandia Junior díjjal, Finnország legrangosabb gyermek- és ifjúsági irodalmi díjával büszkélkedő Virpi Talvitie rajzaival illusztrált mesekönyv végén egy furcsa csavar van: Pi talán nem is medve...

Timo Parvela: Mérleghinta, Cerkabella Könyvkiadó, 2008

 Nem mindig úgy szeretünk, ahogy a másik vágyik rá

pingvin.jpg

Egy esetlen kis pingvin és egy segítőkész kisfiú találkozása mutat rá az igaz barátság mibenlétére Oliver Jeffers könyvében. A pingvin és a kisfiú című mesekönyv annyira megható és bájos, hogy még a könnyem is kifolyt olvasás közben. A kisfiú ugyanis egy reggel egy szomorú pingvint talál az ajtajában.

Azt gondolja, hogy eltévedt, vagy haza akar találni, ezért elviszi őt a Déli-sarkra. Otthagyja, gondolván, most a kis jövevény hazaért. A pingvinke azonban egy esernyőn utazva a kisfiú utána megy. A megható meséhez maga a szerző készített illusztrációkat, de animációs mese is készült a történetből. 

Oliver Jeffers: A pingvin és a kisfiú, Pozsonyi Pagony, 2016

 

Elveszett lelkek gazdit keresnek

Módra Ildikó szimbólumokkal, metaforákkal színesített meséjében  mesehősök nem készen kapják a boldogságot, hanem stációkon mennek keresztül. A Trapp című könyvben egy cirkusz befuccsol. A gyerekek már inkább tévéznek, nem járnak cirkuszba, már nem kíváncsiak a cirkuszi majomra és a galambidomításra, a bohóc bukdácsolásaira és a kötéltáncos bátor egyensúlyozására.talalt1.jpg

A cirkusz feloszlása után sem esnek kétségbe, megtanulják szeretni és elfogadni önmagukat, megtanulnak alkalmazkodni a körülményekhez és minden léthelyzetből kihozni a legjobbat. 

A csalódásokra, az álmok és a valóság elválasztására tanító szóképekkel dúsított mesét Szalma Edit rajzai keltik életre. A vörös, narancssárga, sötétzöld és lila színekkel megteremtett képi világ ráhangolódik a mese elmélázó, melankolikus, buzgó és segítőkész főhősének a hangulatára.
talalt2.jpg
Módra Ildikó mesekönyve az újrakezdésre, a kínos események kezelésére, a nem kívánt új élethelyzetek elfogadására és a szomorúság elviselésére tanít. A felnőtt olvasók lelkét is megérintő mese azt üzeni, hogy a nehézségek után derűs időszakok következnek, a boldogságot pedig a legkilátástalanabb élethelyzetekben is megtalálhatjuk.
 
Módra Ildikó: Trapp, Naphegy Kiadó, 2010
Susu - R.Szabó Zsuzsa