Feltépett sebek

Kőkemény lélektani dráma

Vannak be nem gyógyuló sebek, mély titkok, amiket rejtegetünk a világ elől. És magunk elől is. Belül vannak, elágyazva a lélek mélyére. Ám egyetlen váratlan esemény is elég ahhoz, hogy kirobbanjanak onnan. Ha a megbántottságunkat ágyaztuk mélyre, a bosszúvágy kegyetlenül feltörhet. David Vann Akvárium című regényében egy régi sérelem feltörése indukálja a szívszorító lelki csatákat.  A Tarandus Kiadó gondozásában megjelent könyv kőkemény lélektani dráma.

 akvarium-r_sz_z_sajanloja.jpg

Az Alaszkában született szerző regényében Caitlin kettesben él állandóan dolgozó, vágyairól lemondó édesanyjával. A tizenkét éves lány agyonstrapált anyja mellett az Akváriumban lel békére. A vízben élő halak finom rezdüléseit, szokásait figyeli. Ez az ő privát univerzuma.

Édesanyja férfias munkája, női szerepekben való suta helytállása miatt (rendes ételt nem is igazán tálal föl lányának, munkaruhájában slampos) Caitlin különösen megörül Steve-nek, a szellemes és kedves udvarlónak. A férfi kiugrási lehetőséget, egy szebb élet reményét kínálja. Minden reményteljesen alakulna, ha egy váratlan találkozás miatt anyjából nem törne ki a kegyetlen őrült.

susublog_1.jpg

 

Caitlin a kedvenc helyén, az Akváriumban a halakat vizsgálva ismer meg egy kedves öregembert, akinek a szándékaival sokáig az olvasó sincs tisztában. Caitlin és az öreg barátsága felbolygatja az anyja életét. A nő az öreg felbukkanása miatt brutálisan nyerssé és kegyetlenné válik. Pszichológiai hadviselésbe kezd lánya ellen. A lecke durva. Az olvasó gyomra görcsben, csak kapkodja a fejét, hogy kinek a motivációjával azonosuljon. Caitlin a lecke ellenére nem törik meg. Hogy miért és hogyan alakul ki ez a tarthatatlan állapot, nem árulhatom el.  Azt azonban hatásfokozásként igen, hogy Caitlin az anyja titkának és sötét múltjának megismerése közben saját nemi identitását is kezdi felfedezni. A testiség, az erotika megnyugvást és biztonságot nyújt számára a felnőttek kaotikus és kiismerhetetlen viszonyrendszerekkel teli világában. A lelepleződés okozta szégyen azonban megingatja Caitlin erős jellemét…

David Vann: Akvárium, Tarandus Kiadó, 2015

R. Szabó Zsuzsa

olvas.jpg

Save